De Poolse Jacek Çzerniak voltooide in 1996 in Utrecht de Hogeschool van de Kunsten. Daar ontwikkelde hij een voorliefde voor kleur en het gebruik van verschillende materialen. Çzerniak combineert veel technieken, materialen en stijlen. Zo gebruikt hij bijvoorbeeld olieverf in combinatie met borduurwerk. Ondanks de diverse manieren van werken maakt hij gebruik van terugkerende elementen zoals een kleurstaal of cirkels die meestal worden gevormd door lp’s die op de ondergrond zijn aangebracht.
Op het schilderij ‘Het verschil (All of my Father’s names)’ uit 2007 creëert hij een figuratief moodboard. Daarin geeft hij oude materialen als ansichtkaarten een nieuw leven en combineert hij het zeventiende-eeuwse schilderij van Peeter Boel (1622-1674) ‘Jachtstilleven met dode zwaan’ uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen met moderne elementen zoals een satelliet en een televisie storingsbeeld. Het is een samenspel van de Çzerniaks hang naar nostalgie en het moderne leven van nu. Çzerniak laat zich inspireren door figuratieve en abstracte kunst.
De Amerikaan Jasper Johns is een van zijn grote helden. Moderne kunst in-spireert hem om zich als kunstenaar constant te blijven ontwikkelen en niet in herhaling te vallen. Hij denkt ook na over de samenhang van zijn oeuvre, die zichtbaar moet zijn terwijl zijn werk zich op natuurlijke wijze verder ontwikkelt. Daardoor werkt hij lang aan zijn schilderijen om het juiste evenwicht te vinden.